Till Sverige 1929
Svenskbyborna firar 80-års jubileum i Sverige 2009. Avreser från Gammalsvenskby 22 juli 1929. Ankommer Trelleborg 1 augusti 1929.
Minns Du dessa bilder?
Strax efter sex på aftonen den 1 augusti 1929 anländer Svenskbyborna till Trelleborg
Tidigt på morgonen anländer byborna till Jönköping.
Spårvagnsfärd till f.d. Jönköpings regementes kaserner (I 12).
Emma Herman (gift Malmas) med lillebror Emil, flicka med docka okänd. Karl Ulrich och Sigfrid Kotz?
******************************************
Jönköpingsposten aug 2009.
80 år sedan Svenskbyborna kom till Sverige.
Huskvarna.
Den 2 augusti 1929 anlände cirka 900 svenskättlingar till Jönköping. De mottogs av tusentals människor vid ankomsten. De hade lämnat Gammelsvenskby i södra Ukraina för att under några månader vara inkvarterade i I 12:s gamla lokaler på Ryhovsområdet.
Varje år träffas ättlingar i Huskvarna och nu i helgen firade man också 80-årsjubileum vid sin årliga träff.
I Huskvarna och Jönköping finns fortfarande ättlingar och den här helgen kom också ättlingar från Kanada för att vara med på jubileet.
I Huskvarna kyrka hölls gudstjänst och Staffan Beijer från Gotland predikade. Efter gudstjänsten hölls samkväm i Församlingsgården innan man åkte till Ryhov för att titta på den förläggning dit Svenskbyborna kom 1929. Där har man också satt upp en minneskylt som berättar om händelsen.
De kom dit i augusti och redan i oktober hade 600 av dem fått arbete och i december var endast 180 kvar i förlägg-ningen som sedan avvecklades helt i juni 1930. De flesta bosatte sig på Gotland. I Gammelsvenskby i Ukraina har Svenskbyborna behållit sitt svenska språk, sin tro och sina svenska seder och bruk. Hans Järeby
********************************************
Svenskbyborna.
Fram till 1771 levde på Dagö utanför Estlands kust en svensk folkspillra, de hade levt där sedan 1200 - 1300-talet.
I samband med Sveriges stormaktstid försökte svenska adelsmän att få kontroll över Baltikums kust och öar. Svenskarna på Dagö höll stånd ända till 1781 då beslut om avvisning av svenskarna fattades av Katarina II.
I augusti samma år tvingades de lämna Dagö och lovades ny mark i södra Ukraina. Förflyttningen kom att kallas dödsmarschen då endast 300 av 1200 överlevde kölden, svälten och sjukdomarna utmed vägen.
********************************************
|
|
©2005 Gammalsvenskby Vänner. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: tisdag 19 juni 2012.