dnjeper banner 

Startsida
Senaste nytt 2011
Aktuellt - 2010
Aktuellt- 2009.
Till Sverige 1929
Foton 1929-1930
Foton Gs-by 1988.
Foton Gs-by 1989.
Foton i byn 1995
Foton/resa 1995
Foton  Utas 1998
Foton Gs-by 2007
Foton Maria  2009
Gamla Dokument
Svenskbyklockorna
Resa Gammalsvenskby
Om Svenskbyborna
Historia
K. Russwurm 1866.
Jakob Blees
H. Wendell 1881
Brev fr Gs-by 1894
Kr. Hoas 1897-1930
Brev 1930 - 19...
Johan Buskas 1906
H. Neander 1911.
Prins Carl 1929
Deutsch
English Canada Press
English. Congre.Ukr.
Minnesord J. Buskas
Fabler - Dikter
N. Söderblom 1932
Karl Andersson 1933
Kristoffer Utas 1945
H. Neander 1998
Emigration/Canada
Brev med Rosor
Brev med Taggar
Supporters sökes
Rysslands Tsarer
Arvids släktträd
Kontakt
 

Senaste nytt 2011

 

 

 

DN. söndag 7 augusti 2011. 

                  

Åtalet mot Tymosjenko liknar en hämndaktion.

En mörk skugga faller över Ukraina lagom till landets 20-årsdag som självständig nation. Fängslandet av oppositionsledaren Julia Tymosjenko tycks bekräfta det som många varnat för: att detta är ett land som inte längre kan kallas demokratiskt.

 

För inte så länge sedan sågs Kiev som ett ljus i det post-sovjetiska mörkret. Den ukrainska huvudstaden var inte bara platsen för 2005 års fredliga ”orangefärgade revolution”.

Här fanns också riktiga, ocensurerade tv-nyheter och vanliga människor som mer än gärna uttalade sin mening – även om den råkade vara tvärt emot vad landets ledning tyckte.

 

Ukrainas nuvarande president, Viktor Janukovytj, är en politiker med djupa rötter i sovjetepokens auktoritära mentalitet och samtidigt starkt beroende av flera av de rikaste ukrainska affärsmännen.

 

Sedan hans makttillträde i februari 2010 har varningsropen kommit allt tätare om att allt inte står rätt till i Kiev. De har inte bara kommit från politiska fiender som Tymosjenko, utan lika ofta från respekterade oberoende organisationer och internationella organ som EU-parlamentet.

 

I yttrandefrihet har landet tappat 41 platser på Reportrar utan gränsers lista under Janukovytj och ligger nu sämre till än ett land som Irak. I Freedom houses frihetsindex tappade landet beteckning ”fri” och klassas nu som ”delvis fri”.

 

Men mest iögonfallande har varit regimens oblyga sätt att agera mot sina politiska konkurrenter. Ett tiotal ministrar och andra höjdare från den regering  Tymosjenko ledde fram till 2010 har åtalats eller tvingats i exil – innan hon själv nu hamnade bakom lås och bom. Med risk för tio års fängelse.

 

Det handlar om korruption, säger Janukovytjs män, men de kan inte peka på någon betydelsefull person ur de egna leden som skulle behövas utredas. Det är misstänkt likt en hämnd och ett sätt att oskadliggöra oppositionen. Ungefär så uttrycker sig Tymosjenko själv när jag intervjuade henne i Kiev i våras. Då var hon ännu ”bara” belagd med reseförbud, men full av stridslust.

 

Och den kampglädjen verkar inte ha minskat sedan dess. Hon mottog häktningsbeslutet med sedvanligt stora gester och ett besked till folket om att hon ”inte ämnar begå själmord”. Dessförinnan hade hon direkt från rättssalen sänt ut hånfulla twitter-meddelanden om sin efterträdare på premiärministerposten, Mykola Azarov, som just hade vittnat i målet.

 

Julia Tymosjenko är en maktspelare som gjorde sig enorm förmögenhet under de vilda och laglösa år då planekonomin ersattes av marknad. Hon är en politiker av en sort som skulle verka främmande i en mogen demokrati som Sverige.

 

Men av vad som framkommit hittills är det nuvarande åtalet mot henne heller inget som skulle förekomma i en normal rättsstat av vår typ. Att det åtalet är politiskt motiverat – och beordrat eller åtminstone godkänt av Janukovytj – är inte någon vågad gissning.

 

Nu får honspela rollen som martyr, och kan samtidigt använda de åtalades bänk som talartribun med början redan i morgon, måndag. Hon får uppmärksamhet och sympati, både utomlands och på hemmaplan.

 

Kan Tymosjenko vända spelet och förvandla häktningen till början på en politisk comeback? Helt säkert kommer hon att försöka.

ingemar.neveus@dn.se   

 

 

*********************************************

 

DN 28 juli 2011.  

 

Tymosjenko fri före rättegång.

 

Ukrainas opposionsledare Julia Tymosjenko behöver inte skaka galler - än. En domstol i Kiev avslog i går en begäran från åklagaren att hon skulle frihetsberövas i väntan på rättegång.

 

"Janukovytj är för "skraj för att gripa mig", löd Tymosjenkos retsamma Twitterkommentar omedelbart efter beslutet. Hon syftade på sin politiske rival, president Viktor Janukovytj.

 

Tymosjenko misstänks bland annat för att ha överskridit sina befogenheter då hon som premiärminister ingick avtal om gasleveranser med Ryssland.

Ingmar Néveus  

 

  

*********************************************

 

 

DN 25 maj 2011.  

    

Timosjenko släppt efter åtta timmar.

 

Ukrainas förra premiärminister Julia Timosjenko förhördes i går av landets åklagarmyndighet.

 

Enligt ett rykte tidigare på dagen skulle hon ha blivit gripen och häktad, men Timosjenko släpptes under tisdags-eftermiddagen. Timosjenko hölls i åtta timmar, från förmiddag till kväll, säger hennes presstalesman Natalia Lysova till DN.

 

Hennes livvakter tvingades stanna utanför medan specialtrupper kallades in till åklagarkontoret, säger Lysova. Åklagaren ville gripa henne men vågade inte efter påtryckningar från hennes många supportrar och även från EU.

 

Ukrainas Riksåklagare hävdar att Timosjenko skulle stulit statliga medel under den tid hon var premiärminister, efter den orangea revolutionen 2005.

 

På en presskonferens på kvällen hävdade Julia Timosjenko att hon var helt oskyldig till anklagelserna. Timosjenko är helt enkelt utsatt för politiskt förtryck och anklagelserna är politiskt motiverade, säger Lysova.

 

Den förra premiärministern kallas då och då till åklagarkontoret för att svara på frågor. Myndigheterna har hotat gripa henne flera gånger. Rena trakasserier, säger Lysova.

 

Men riksåklagaren Renat Kuzmin sa till nyhetsbyrån Interfax att det bara handlar om att ställa frågor.

Timosjenko brukar anses som provästlig och har blivit den ryskvänlige president Viktor Yanukovitjs huvudsakliga motståndare. Timosjenko förlorade valet mot honom förra året. Presidenten bedriver enligt Timosjenko en "vendetta mot sina motståndare".

 

Jonas Fredén     

 

 

 *********************************************

 

DN.  

Tymosjenko nekas att lämna Ukraina.

 

Oppositionsledaren Julia Tymosjenko får inte lämna landet, har åklagaren beslutat. Det pågår en utredning mot Tymosjenko som anklagas för att ha missbrukat statliga medel under sin tid som premiärminister 2007-10. Tymosjenko hade planerat att resa till Bryssel nästa månad.

Det finns information om att hon kan använda resanför att lämna landet och fly från utredningen. Sade åklagaren.

 

TT-AFP 

 

*********************************************

 

DN. 2011-03-24     

    

Ukrainsk expresident förhör om mord.

 

Ukrainas expresident Leonid Kutjma förhördes på onsdagen av riksåklagarämbetet om mordet på den regimkritiske journalisten Georgij Gongadze 2000. Kutjma förnekade delaktighet i mordet.

 

Myndigheterna meddelade i tisdags att formella misstankar delgetts Kutjma för ”maktmissbruk” och ”illegala order” i samband med mordet, som starkt bidrog till att samla landets opposition mot presidenten.

 

TT-REUTERS, KIEV                 

 

 

*********************************************

DN 2011-03-22.   

  

Ukrainas expresident mordanklagad.

 

Det brutala mordet på journalisten Georgij Gongadze i Ukraina för tio år sedan kan vara på väg mot en lösning. En utredning har inletts mot förre presidenten Leonid Kutjma som misstänks för inblandning i mordet.

 

Den regimkritiske journalisten Georgij Gongadze försvann i september 2000 och hittades sedan strypt med ett bälte och halshuggen. Mordet utfördes av tre poliser under ledning av förre polischefen Oleksij Pukatj som har erkänt sin delaktighet och riskerar livstids fängelse för mord.

 

Men vem som egentligen beordrat mordet är oklart och nu riktas misstankarna mot Leonid Kutjma, president i Ukraina 1994-2005.

 

TT-AFP   

 

*********************************************

 

 

DN. Lördag 26 februari 2011.   

   

Ukrainas revolution stryks ur böckerna.

Vintern 2004-05 vändes världens blickar mot Ukraina när folket krävde demokrati under vajande orangefärgade flaggor. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess – och nu suddas färgen orange bort ur de ukrainska barnens läroböcker.

 

Historien upprör ofta mer än nuet. Det gäller inte minst idet polariserade Ukraina, där grovt sett hälften av befolkningen vänder sig västerut mot Europa, medan andra hälften vänder sig öster ut mot Ryssland.

 

Under de förre, ”orangefärgade” presidenten Viktor Jusjtjenko fick Ukrainas historia en nationalistisk, ofta antisovjetisk och antirysk prägel. Hans sista åtgärd som president var att kora den kontroversielle nationalisten Stephan Bandera postumt till ”Ukrainas hjälte”. Efter ett år med efterträdaren Viktor Janukovytj vid makten har det beslutet annullerats.

 

Men det slutar inte där. Oenigheten gäller också Holodomor, den av kommunisterna skapade massvält som tog livet av flera miljoner ukrainare under Stalins 30-tal. På Jusjtjenkos tid stiftades en lag som definierade denna svält som ett folkmord riktat mot ukrainare. Men i april 2010 bröt Janukovytj mot lagen. Det vore fel och orättvist att beskriva Holodomor som folkmord mot en viss nation, sade han i ett tal till Europarådet.

 

Nu har historiestriden nått samtidshistorien. I nya läroböcker för femteklassare har avsnittet om Ukrainas ”orangefärgade revolution” helt enkelt tagits bort. Utbildningsministeriet förnekar visserligen all inblandning i ändringen, men den tolkas allmänt som en hämnd från  Janukovytjs folk mot sina västorienterade motståndare.

 

Men allt är inte svartvitt i läroböckernas värld. På Jusjtjenko tiden fick femteklassarna läsa om händelserna 2004-05 som ”det orangefärgade miraklet” – en kanske inte helt neutral formulering.

 

Och i Ryssland har Solzjenitsyns Gulag-arkipelagen” nyligen blivit obligatorisk läsning för 16-åringar.

 

Ingemar Nevéus.  

 

 

*********************************************

 

Timosjenko utreds i brottmål.

 

UKRAINA. Ukrainas tidigare premiärminister Julia Timosjenko utreds som misstänkt för missbruk av statliga medel och har beordrats att inte lämna Kiev. Timosjenko berättade själv om utredningen på sin hemsida. ”Jag har just fått veta från en utredare att en brottsutredning har inletts mot mig personligen”, skrev hon.

                                                          TT-REUTERS, KIEV 

   

*********************************************

 

 

Gott Nytt År 2011 från Ukraina.

 

Cergej Portje

 

 

 

 

Brev från Cergej Portje

 

 

Klicka på länken ovan för att läsa brevet.

 

 

 

*******************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2005 Gammalsvenskby Vänner. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: tisdag 19 juni 2012.