Aktuellt - 2010
Timosjenko utreds i brottmål.
UKRAINA. Ukrainas tidigare premiärminister Julia Timosjenko utreds som misstänkt för missbruk av statliga medel och har beordrats att inte lämna Kiev. Timosjenko berättade själv om utredningen på sin hemsida. ”Jag har just fått veta från en utredare att en brottsutredning har inletts mot mig personligen”, skrev hon. TT-REUTERS, KIEV
*******************************************
Expressen 12 nov 2010
Städade – hittade vas värd 450 miljoner.
Den låg bortglömd i ett hus i en förort till London. Nu har den kinesiska vasen sålts – för 450 miljoner kronor.
De brittiska ägarna, en bror och syster, höll på att svimma när de fick höra priset. – De hade ingen aning om vad de hade. Systern var tvungen att gå ut och hämta frisk luft när hon fick höra summan, säger auktionsförrättaren Helen Porter till Sky News.
Syskonparet hittade den kinesiska vasen, som uppskattades vara från 17oo-talet, när de städade ur huset i Londonförorten Pinner.
I går såldes vasen på auktion i London. Utropspriset var beräknat till drygt åtta miljoner kronor. Men intresset var rekordstort bland kineser bland hela världen, och en anonym köpare betalade till slut 450 miljoner kronor. Det är det högsta pris som någonsin betalats för ett kinesiskt konstföremål.
Åsa Asplid.
*******************************************
Tre glada studenter i Falun 2010.
Erica Bergström Moa Duff "Lisa" O'Donnell
Undrar du varför dessa glada studenter finns med på min hemsida?
Enkelt. De eller deras föräldrar har skänkt och samlat in förnödenheter till Gammalsvenskby.
******************************************
Här är visan som Maria Norbergs dotter-son sjöng för fotografer och svenskbyättlingar vid deras besök i Gammalsvenskby 2010.
Gesällvisan
Måndag gör jag ingenting, ingenting, ingenting. Tisdag ser jag mig omkring, mig omkring, mig omkring. Onsdag går jag ut och vankar. Torsdag sitter jag i tankar, Fredag gör jag vad jag vill, Lördag stundar helgen till.
******************************************
FOTO: Kjell Johansson "Fjällflygarna"
Höstvisa
Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött, och nu blir kvällarna kyliga och sena. Kom trösta mig en smula, för nu är jag ganska trött, och med ens så förfärligt allena. Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort, går och tänker på allt det där man borde. Det finns så mycket saker jag skulle sagt och gjort och det är så väldigt lite jag gjorde.
Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut, tänd våra ljus, det är nära natten, snart är den blommande sommarn slut.
Jag letar efter någonting som vi kanske glömde bort och som du kunde hjälpa mig att finna. En sommar går förbi, den är alltid lika kort, den är drömmen om man kunde vinna. Du kommer kanske nån gång, förr`n skymningen blir blå, innan ängarna är torra och tomma. Kanske hittar vi varann, kanske hittar vi då på något sätt att få allting att blomma.
Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut, tänd våra ljus, det är nära natten, snart är den blommande sommarn slut.
Nu blåser storm därute och stänger sommarns dörr, det är försent för att undra och leta. Jag älskar kanske mindre, än vad jag gjorde förr men mer än du någonsin får veta. Nu ser vi alla fyrar kring höstens långa kust och hör vågorna villsamma vandra. En enda sak är viktig och det är hjärtats lust och att få vara samma med varandra.
Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut, tänd våra ljus, det är nära natten, snart är den blommande sommarn slut.
Text: Tove Jansson
********************************************
Foto: Andrey Mosienko
Ukrainas president Viktor Janukovitj.
DN. Lördag 2 oktober 2010.
Janukovitj ökar sin makt.
Ett beslut i Ukrainas högsta domstol på fredagen ger landets Rysslandsvänlige president Viktor Janukovitj kraftigt ökad makt. Oppositionen talar om införandet av "diktatur".
Egentligen handlar det om en återgång till 1996 års konstitution. Ett antal ändringar som genomfördes 2004 underkänns nu av landets högsta juridiska instans. Det innebär att presidenten utnämner såväl premiärminister som resten av regeringen, som inte längre behöver stöd från en majoritet i parlamentet.
Presidenten kan också när som helst sparka regeringen eller övertrumfa dess beslut.
Parlamentets makt minskar alltså kraftigt. Vad som återstår är rätten att stoppa presidentens dekret, men för det behövs två tredjedelars majoritet, eller minst 300 röster.
Oppositionsledaren Julia Timosjenko, som förlorade förra årets presidentval knappt mot Janukovitj, sparade inte på krutet i sin kommentar till beslutet.
Den första oktober går till historien som den dag då demokratin mördades och en diktatur infördes. De som stöder den nygamla ordningen menar å sin sida att man uppnår större stabilitet.
De pekar på de kaotiska åren efter 2004 års "orangefärgade revolution", då politiken förlamades av ständiga gräl mellan revolutionsledarna Viktor Jusjtjenko och Julia Timosjenko.
Samtidigt har Janukovitj redan före fredagens domstolsbeslut anklagats för auktoritära metoder, och inte bara av sin fiende Timosjenko.
Hans parti har bland annat ändrat vallagar på ett sätt som missgynnar oppositionen inför lokala val i slutet av oktober, och flera politiska motståndare har fängslats i polisaktioner som framstår som ren hämnd eller skrämseltaktik.
Utländska organisationer har också kritiserat det hårdnande klimatet för medierna. Flera TV-kanaler har hamnat under statens kontroll och journalister har rapporterat om hot och misshandel.
INGMAR NEVÉUS DN:s korrespondent
********************************************
Svenska Dagbladet söndag 22 augusti 2010.
Carl Sturén och Johan Bodén inspekterar Chumaks tomatodling.
Text: Jan Blomgren Foto: Axel Öberg
Svensk ketchupeffekt i Ukraina.
1996 började två svenskar köpa tomater i Ukraina - idag omsätter de en halv miljard.
KACHOVKA. Det började 1996 när Carl Sturén, 22 och hans morbror Johan Bodén, 25, började köpa tomater och producera ketchup i södra Ukraina.
De hade 125 anställda, omsättningen var 15 miljoner kronor och framtidsutsikterna i högsta grad osäkra. I dag är det 1 200 anställda, omsättningen har ökat till 450 miljoner kronor och framtidsutsikterna så ljusa att Carl och Johan kan tänka sig att gå vidare.
För några år sedan var det emotionellt nästan omöjligt att tänka sig ett Chumak utan oss. Vi har ju levt så intensivt för företaget i så många år. Fanatismen var länge fullständig, säger Johan Bodén och visar runt i ny supermodern fabrikslokal, hjärtat i det Chumak som blåst nytt liv i staden Kachovka i södra Ukraina.
Tidigare hade vi lager utspridda på sex olika platser och det tog 13 timmar för 420 personer att lasta 40 lastbilar. I dag har vi bara ett lager och det tar tre och en halv timme för 18 personer att lasta 40 lastbilar. Det har inneburit ett enormt lyft för företaget, säger Johan och berättar att det varje dag, fem dagar i veckan, lastas mellan 400 och 600 ton livsmedelsprodukter.
I början av 1990-talet var Kachovka en av många städer i kris i det Ukraina som led så svårt ekonomiskt efter Sovjetunionens upplösning. Med 1 200 av stadens 40 000 invånare direktanställda och ytterligare flera tusen i underleverantörsleden har Chumak, och därmed Carl och Johan, blivit en maktfaktor i regionen.
Men varför starta ketchuptillverkning i södra Ukraina? Ett bra svar innehåller många förklaringar. Ett delsvar är Carl och Johans bakgrund. Båda är uppväxta i konservfabriksmiljö. Johan i Kungsängen, Carl på Gotland där familjeföretaget Örnäs, som har tillverkat sylt på Gotland och varit en stor importör av bär från Östeuropa. Branschkunskapen finns med sedan barnsben.
Ett annat är deras tidigare entreprenörsanda. De gjorde sina första affärer tillsammans när de, innan de nått tonåren, sålde fisk på Gotland.
Det första stora gemensamma projektet var när Johan upptäckte läckra ponchos i USA och lyckades hitta den fabrik i Mexico som sålde plaggen till Levis och därmed kunde ordna en direktimport. Tillsammans med bland andra artisten Dr Alban marknadsfördes ponchos på Roskildefestivalen och i Sverige och blev en succé. Där grundlades lojaliteten och förtroendet för varandra. Plus att Carl och Johan fick startkapital för sin satsning i Ukraina.
Ett tredje, och lika avgörande delsvar är Hans Rausing, son till grundaren av Tetra Pak Ruben Rausing, och själv vd för Tetra Pak 1954-1981 samt därefter styrelseordförande för Tetra Laval till 1993. Han är numera bosatt i London och är en av Englands rikaste personer.
Hans Rausing har haft en enormt stor betydelse för oss. Självklart som finansiär, men kanske i än högre grad som mentor. Vi har haft förmånen att gå i en fantastisk skola. Samtalen och dialogen med Hans har varit rena lektionerna, säger Johan och Carl nickar instämmande.
Innan Hans Rausing kom in i bilden hade de båda släktingarna kommit en bra bit på vägen. Under ett bastubad 1994 väcktes tanken på att starta någon typ av livsmedelsproduktion i Östeuropa. Många entreprenörer sökte möjligheterna i de nya länder som uppstått efter Sovjets upplösning. Ukraina lockade Carl och Johan med tanke på en bördig jord och billig arbetskraft.
Carl, då 20 år, reste ett år kors och tvärs i Östeuropa för att leta lämplig region. Moldavien, Ukraina, Rumänien, södra Ryssland... 70 000 kilometer med bil och många obekväma sängar innan valet föll på Kachovka. Bördig jord, torrt klimat (mindre än 350 mm regn per år), ett sedan Sovjettiden väl utbyggt bevattningssystem med kanaler från floden Dnjepr och en lämplig fabrik som inte hade hunnit byggas färdigt innan kommunistsystemet havererade.
Det var då, 1996 när de första produkterna kommit ut på marknaden, i jakten på finansiärer som Hans Rausing kom in i bilden. Carl och Johan lade ned stor omsorg på att skriva ett högst personligt brev till den välkände industrimagnaten, som tidigare visat intresse för satsningar i Östeuropa.
De fick napp, en vecka senare var de inbjudna till en privat middag hemma hos Hans Rausing i London. Ett par veckor senare träffades de igen. Carl och Johan var i desperat behov av kontanter för att komma i gång med vårsådden och bad om en investering på 100 000 dollar.
Ni kanske får oförutsedda utgifter, svarade Hans Rausing och skrev ut en check på 250 000 dollar. Han trodde på de båda unga männen och på deras affärsidé.
Hans Rausing blev snart majoritetsägare, men det var ingen bekväm ja-sägare som klivit in i verksamheten. Ett brev daterat december 1997 visar att Hans Rausing ansåg att Carl och Johan höll på att hamna snett.
"Ni har blivit smittade av två ryska sjukdomar: Produktionen betyder allt och chefen bestämmer. Detta var nödvändigt för att komma i gång, men snart kommer dessa sjukdomar att döda företaget lika säkert som digerdöden på medeltiden. Ni måste kurera er själva och ni behöver en aktiv styrelseordförande", hette det bland annat i brevet.
Carl och Johan lydde det, liksom alla andra råd, som kom från den erfarne och engagerade finansiären. För tre år sedan beslutade dock Hans Rausing att kliva av tåget. In kom i stället svenska East Capital (22,2 procent) och Ukrainas största investmentbank Dragon (44,5 procent), medan Carl och Johan behöll 33,3 procent tillsammans.
Vi har fortfarande bra kontakt med Hans Rausing. Vi förstår att han inte tyckte satsningen var lika intressant och kul när han inte längre kunde besöka oss i samma utsträckning som tidigare, säger Carl varpå både han och Johan intygar än en gång Hans Rausings stora betydelse för den positiva utvecklingen.
Både East Capital och Dragon är investerare med lång tradition och kunskap om Östeuropa, vilket var en förutsättning för samarbetet.
Men det handlar ändå om strategiska investerare som i första hand tänker på tillväxt och ekonomiska siffror. Vi älskar det vi gör och det finns egentligen ingen horisont i vår ledning av Chumak. Men vi måste tänka på våra investerare och de jobbar med mer kortsiktiga mål, säg tre till fem år. De är inte på samma sätt som vi entreprenörer intresserade av att utveckla ett företag och det är ju inte heller deras primära mål, säger Carl och Johan fyller på: Vår största kompetens är att skapa och bygga. Kanske får man inte ut det allra bästa av oss om vi bara skulle fortsätta att förvalta. Vi har haft som mål att minska företagets beroende av oss, vilket varit nödvändigt med de nya ägarförhållandena. Och det känns skönt. Tidigare var det bara Chumak, Chumak, Chumak. Nu börjar vi få tid för annat också.
Som att hinna bilda familj till exempel. Hemma i Johans eleganta och miljövänliga villa på drygt 1000 kvadratmeter, med en strålande utsikt över Dnjepr, ekar det av barnskratt och mycket "spring i benen". Johan Boden är gift med Larissa och har barnen Anna, 8, Rickard, 6 och Alisa, 3 år.
Carl Sturén är gift med Anna och har Mark, 4, och Nina, drygt ett år. Det talas mycket ryska, men också engelska och svenska.
Men jag har dåligt samvete för att jag inte tagit mig tid att lära mina barn svenska ännu. Men det kommer, lovar Carl.
Carl har dock fått tid att ta upp sitt gamla intresse för hästar och driver ett litet stuteri med shetlandsponny. Johan delar hustrun Larissas intresse för mat och ekologiska odling och har en stor, imponerande köksträdgård och på tomten finns också hönor och ankor.
Det känns som att vi har vår framtid i södra Ukraina, här finns allt vi kan begära inklusive många spännande nya utmaningar, säger Johan och det är uppenbart att både han och Carl har nya projekt på gång.
- Här skulle man kunna bygga ett vindkraftverk, som skulle bli ett av Östeuropas största, säger Carl som av en tillfällighet när vi tillsammans i bil färdas några mil söder om Kachovka.
De verkar vara beredda att ladda om och nu med något annat än ketchupflaskor på lastbilsflaket.
Jan Blomgren jan.blomgren@svd.se
*******************************************
SvD söndag 8 augusti 2010
Emma Utas och Elsa Utas-Kozenko. Foto: Axel Öberg
GAMMALSVENSKBY.
Lilia Hansas letar mödosamt fram brevet daterat Gotland den 21 april i år. Hon läser det sakta, medveten om att det kan vara sista brevet från Sverige till henne. Lilia är en av få kvarvarande i Gammalsvenskby med egna rötter i Sverige, men även hennes hälsa vacklar.
Historien om svenskarna som tvingades utvandra från Dagö i Estland – som fram till 1721 tillhörde Sverige – är lång och krokig. Efter den ryska revolutionen bad de svenska kolonisatörerna om rätt att få lämna Sovjet och bosätta sig i Sverige och 1929 gick resan till Sverige. Lilia Hansas var bara sju år när hon som en av 881 svensktalande anlände till Sverige den 1 augusti.
Men Lilias föräldrar var två av de över 200 som aldrig trivdes i sitt nygamla land och som två år senare valde att återvända till södra Ukraina. Nu ligger Lilia med värkande kropp mestadels på rygg i sin lilla stuga i en av landets många fattiga byar.
De av gammalsvenskbyborna som har egen erfarenhet av Sverige är ett utdöende släkte. När jag hälsade på i byn för sex år sedan var det ett 20-tal som aktivt kämpade för att hålla den svenska traditionen vid liv. Då hade jag långa samtal med Emil Norberg och Lilia Hansas om erfarenheterna från Sverige och den hungersnöd och det världskrig som väntade när de återvände till Ukraina. Nu är Emil död och Lilia tillbringar alltså mesta delen av sitt liv i sängen utan möjlighet till bra sjukvård.
–Vi gjorde nog fel som återvände till Ukraina. Men mamma och pappa trivdes aldrig på Gotland där vi placerades. Visst hade vi haft det svårt i Ukraina, men då var vi i alla fall våra egna. På Gotland fick mina föräldrar mjölka kor och många vuxna fick jobba som drängar, säger Lilia Hansas.
I dag är det bara sju, åtta kvar av den gamla stammen gammelsvenskbybor. De, liksom övriga omkring 3000 i byn, lever ett torftigt liv. De unga får inga jobb och flyttar till städerna, ofta till Kiev eller ända till Moskva. De äldre utan framtidshopp livnär sig i huvudsak på självhushållning, vilket också gäller alkohol. I de flesta hus bränns vodka och alkoholismen är utbredd.
Det halvt raserade kulturhuset med en för två år sedan nedmonterad Leninstaty, kan tyckas symbolisera stämningen.
Men just den här dagen sjuder det av aktivitet och även männen försöker hålla sig nyktra. Årets första skörd av potatis är bärgad. Utanför husen tvättas potatis och läggs i lådor. Lastbilar från Donetsk och Dnepropetrovsk står redan i byns utkanter och väntar på att få göra sin upphandling. –Så där kan ni inte göra, ni måste tvätta potatisen ordentligt så de blir riktigt rena, menar Elsa Kosenko-Utas och bannar sonen Ivan och barnbarnet Vasiljev.
Elsa är den piggaste av de gammalsvenskbybor SvD träffar. 80 år, men fortfarande klar i huvudet och pigg i benen.
–Höstskörden tar vi själva hand om för att leva på i vinter. Den här första behöver jag sälja för att få lite kontanter, säger Elsa och konstaterar nöjt att hon får bättre betalt än tidigare: – Fyra hryvnia kilot är bra, ifjol fick jag bara 2,50.
Inflationen har slagit hårt. Elsa får visserligen bättre betalt, men på marknaden i Donetsk får köparna betala sju, åtta hryvnia (lika mycket svenska kronor) istället för fyra, fem som ifjol.
–Jag tror vi fått ihop 400 kilo, det blir 1600 hryvnia. Det räcker nästan för att betala kol att värma huset i vinter. Så den här inkomsten är mycket viktig för mig, säger Elsa, som bara har 800 hryvnia i pension. En summa svår att överleva på när matpriserna är på svensk nivå.
Elsa är född i Mörbylånga på Öland och var bara tio månader när föräldrarna valde att återvända till Ukraina. Hon läste dock svenska fyra år i skolan och vårt samtal är på svenska, även om hon får skjuta in ett ord på ryska då och då när ordförrådet tryter.
Det händer att svenska turistgrupper besöker byn och då samlas ”svenskgänget” för att berätta om sina liv och sjunga några sånger. Nu tar det inte lång stund innan Elsa tillsammans med Maria Norberg, Anna Hoas och Emma Utas stämmer upp.
Till melodin Stenka Rasin sjunger de den av pastor Hoas 1931 skrivna ”De hemlängtande svenskbybornas sång” som sjöngs på skeppet tillbaka över Östersjön.
Scenen känns mäktig. Fyra åldrande ukrainska kvinnor står och sjunger svenska sånger och psalmer med vinrankorna hängande över våra huvuden och floden Dnjepr snirklande inom synhåll.
Anna Annas, Maria Norberg, Elsa Kozenko, Emma Utas.
Men Lilia Hansas kan inte längre vara med i kören. Hon ligger sjuk hemma och gläds de få gånger hon får besök och får prata lite svenska. Och så tummar hon på ett kärt papper som kan vara det sista brevet från Sverige.
Text: jan.blomgren@svd.se Foto: axel.oberg@svd.se
*******************************************
Gammalsvenskby Vänner Gratulerar Kronprinsessan Victoria & Prins Daniel och önskar en angenäm och härlig Bröllopsresa.
*******************************************
Svenska Dagbladet Söndag 20 juni 2010
Victoria & Daniel
Bröllopsbilden från slottets balkong med Riksdagshuset i bakgrunden och t. h. syns tornet på Klara kyrka.
*******************************************
Vill Du se flera bilder från bröllopet?
Klicka då på någon av Expressens filer nedan.
http://www.expressen.se/1.2032548?articlePopup=true
Se Kronprinsessan Victorias Brudklänning!
http://www.expressen.se/1.2032989?articlePopup=true&img=15
*******************************************
Se Hans Sandströms filmer om Ättlingarna. (Svenskbyborna - Gammalsvenskby - familjen Knutas).
Klicka på adressen nedan!
http://www.vimeo.com/album/183962
********************************************
DN torsdag 6 maj 2010.
Putin vill ta över Ukrainas gas.
Rysslands premiärminister Vladimir Putin tog alla på sängen med sitt förslag att slå ihop ryska gasjätten Gazprom med ukrainska Naftogaz. Men marknaden är skeptisk - detta handlar om makt och politik snarare än om affärer.
Redan på måndag ska Rysslands och Ukrainas energiministrar börja förhandla om de båda energiföretagens gemensamma framtid. Affären - som till för några dagar sedan ansågs som en omöjlighet - analyseras flitigt i affärspressen och i tevesoffor här i Moskva. "Ett gasrör till Sovjetunionen", lyder rubriken i Vedomosti. Moskovskij Komsomolets menar att Gazprom kommer att "svälja Naftogaz utan att märka det".
För en sak är kommentatorerna överens om: "sammanslagning" är det inte fråga om, därtill är Gazprom alltför stort och mäktigt.
Sedan den rysktalande och ryssvänlige Viktor Janukovytj vann det ukrainska presidentvalet i februari har förhållandet med Moskva snabbt blivit hjärtligt efter några års frost. För två veckor sedan undertecknades ett avtal som ger Ryssland rätt att ha kvar sin Svartahavsflotta på ukrainska halvön Krim till 2042, mot att Ukraina får rabatt på rysk gas.
Avtalet är kontroversiellt i Ukraina, och när det skulle godkännas i parlamentet slutade det med handgemäng och äggkastning. Många kallar Janukovytj en förrädare som säljer ut sitt land.
I fredags lanserade så Putin sin gasaffär, uppenbarligen utan att konsultera ukrainarna. På presskonferensen i ryska Sotji trodde alla först att det var ett skämt, inklusive Ukrainas premiärminister Mykola Azarov, skriver Kommersant.
Gazproms Vd Alexej Miller, en gammal vän till Putin från S:t Petersburg, var bättre förberedd. Han framträdde också i Sotji och sade att Gazprom är berett att göra stora investeringar i Ukraina.
Ryska experter uppskattar att en affär som bygger på aktiebyte skulle innebära att Gazprom får majoriteten i Naftogaz till en kostnad 2 till 3 procent av det egna kapitalet. Marknaden reagerade negativt på planerna. Gazpromaktien sjönk i fredags med cirka 2,5 procent och har fortsatt att sjunka.
Ingemar Nevéus
********************************************
Klicka på brevet för att förstora och lättare läsa det.
*******************************************
Maria Pettersdotter Norberg-Karlsson, 96 år, född den 21 januari 1914 i Gammalsvenskby.
Är Maria äldst av de svenskbybor som kom till Sverige 1929?
*******************************************
DN. Söndag 14 mars 2010.
Rysslandsexperterna Michael McFaul och Kathryn Stoner-Weiss har i en artikel i Foreign Affairs övertygande visat att det påstådda samarbetet mellan politisk ofrihet och en stark ekonomisk utveckling är en synvilla.
Putin hade enorm tur. Han kom till makten vid rätt tillfälle och kunde skörda frukterna av marknadsreformer som genomfördes under 90-talet. Efter sju svåra år följde goda tider i hela det gamla östblocket.
Parallellt med detta började världsmarknadspriset på olja och gas att stiga, vilket gav en kraftig injektion i den råvaruberoende ryska ekonomin. Plötsligt flödade pengarna in i stadskassan. De vinsterna hade också kommit Boris Jeltsin till godo, om han fortfarande varit Rysslands president.
Det strategiska beslut som Vladimir Putin fattade var att lägga statens hand över energisektorn. Ett offer för denna politik blev oljebolaget Yukos ägare Michail Chodorkovskij, som förvandlades från Rysslands rikaste man till statens fånge.
Åstadkom Putin politisk stabilitet? Om man med stabilitet menar färre maktväxlingar, minskad pluralism och en kraftigt försvagad opposition är svaret otvetydigt - ja. Men om man med stabilitet menar säkerhet, trygghet och en uthållig ekonomisk utveckling är svaret – nej.
Till bilden av Putinåren hör också stigande mordfrekvens, masskorruption, försvagad äganderätt, ökad alkohol-konsumtion, kortare medellivslängd och en befolkning som minskat i antal. Med finanskrisen har dessutom sårbarheten i den råvarubaserade ryska ekonomin blivit tydlig för alla. Inte konstigt att den nye presidenten Medvedev talat om att landet måste moderniseras.
När Fredrik Reinfeldt och Medvedev höll en gemensam presskonferens i veckan tog Reinfeldt kort upp frågan om mänskliga rättigheter. Det lät pliktskyldigt och borde ha framförts med större kraft. Begreppet mänskliga rättigheter fångar in så mycket mer än några enstaka beslut i Kreml. Det handlar om ett samhällsklimat som främjar oliktänkande, maktbalans och yttrandefrihet, och som innebär att oberoende journalister inte längre behöver frukta för sitt liv.
Om Ryssland ska moderniseras på allvar måste Kremls makthavare acceptera utmanare i alla samhällssfärer, både för att stimulera landets politik och ekonomi. Så länge detta inte sker förblir Ryssland en instabil, nyckfull och potentiellt farlig granne.
Peter Wolodarski
********************************************
Mykola Azarov
DN. 2010-03-12
Ny premiärminister utsedd i Ukraina.
Till ny premiärminister i Ukraina utsågs på torsdagen som väntat 63-årige förre finansministern Mykola Azarov.
Landet har plundrats, skattkistorna är tomma, statsskulden har tredubblats. Vår viktigaste uppgift idag är att göra en realistisk budget och få den godkänd, sade han till parlamentet.
Enligt Azarov ska 2010 bli ”stabiliseringens år”, efter den kraftiga ekonomiska ras som drabbade landet krisåret 2009. Men han varnade också för att flera ekonomer förutspått en ny kris år 2012.
Den nya regeringskoalitionen stöds av Regionernas parti, Kommunistpartiet och Lytvynblocket samt avhoppare från de tidigare regeringspartierna.
På en presskonferens avfärdar företrädaren, Julia Tymosjenko, den nya regeringen som ”helt och hållet bestående av oligarker” vars första uppgift kommer att bli att ”dela upp smulorna mellan sig”. Viktor Janukovytj vann presidentvalet tidigare i år.
TT
********************************************
DN. 2010-02-27 Visste du att …
Stenrik slog till på dyraste glittret! 35,3 miljoner dollar (c:a 250 miljoner kronor). Det är vad en hugad spekulant valde att punga ut för världens hittills dyraste oslipade diamant. Stenen på 507 carat (101 gram) hittades i gruvan Cullinan i Sydafrika i september.
*****
Flera stora diamanter har kommit därifrån, bland annat världens största diamant, 3 106 carat (621 gram) tunga The Cullinan. Den spjälkades senare upp i Afrikas stjärna-samlingen av diamanter som nu kan beskådas infattade i de brittiska kronjuvelerna i Tovern.
TT-REUTERS
The Cullinan I Diamond (The First Star of Africa).
Cullinan I, är världens största topp-quality slipade diamant.
********************************************
Metro. 2010-02-23
Viasste du att ...
En rough (oslipad) ädelsten, en 6 225 carat (1 245 gram) stor smaragd har hittats i en gruva i Zambia. Den har fått det passande namnet Insofu, ett ord som betyder elefant på språket i området där den hittades.
Metro
********************************************
Operasångerskan Jenny Linds Smaragder.
********************************************
Brev från Lilly Hansas.
Gammalsvenskby 2010-01-29.
Hej, hej på dig Arvid.
Hälsningar från Gammalsvenskby av alla flickor som känna dig Arvid. Jag måste tacka dej för det stora brevet/kuvertet som kom åt/till mig. Men du kan tro/veta/ att jag lämnade över åt alla flickor deras bilder och almanackor som du gjorde/skickade åt dem. Dom tackade alla med Glad Jul!
Men nu måste jag skriva lite om min hälsa/värk som jag får pina mig igenom. Medicinen räcker inte åt mig, så att jag nu inte mera går till Kyrkan. Och i rummet /huset går det även redan dåligt att göra något.
Så vill jag skriva åt dig vem hjälper mig att göra mitt arbete i rummet/huset och tittar efter mig. Jag måste sitta /vara ensam/, om natten är ingen hos mig. Ensam som ett finger, sova kan jag inte heller. Så får jag tända ett ljus att brinna när jag lägger mig, och så att du ser bra/kan tyda vad jag skriver åt dig.
Så ännu lite mera huru väderleken är hos oss här. I dag har vi ju hela dagen snö, så är vår vinter. Det är kallt i stugan, vattnet i hinken är fruset.
Arvid och Inga med Era barn, hälsa alla som veta/känna mig hos Er alla.
Arvid så även en hälsning från Anna Annas åt Er. Ja nu vill jag även veta huru din hälsa är hos dig? Jag tänker att det är bättre än hos mig med hälsan.
Så ännu en bedja/fråga? Skrev du åt våra gossar? (Lillys brorsöner i USA).
Fred (P. Hansas), Johannes (John N. Hansas) och den tredje har jag glömt hur han heter, (Joe Joseph V. Hansas). Jag har ju inte fått inget brev av dem.
Svara åt mig då på min fråga Arvid, och med det skall det vara slut för idag.
Så säger jag God Natt, soven Gott och Drömmen Sött.
Svar vill jag vänta efter av dig Arvid och Inga. God Natt säger Lilly åt Er!
Arvid, det var (stod på mitt brev) på 87-årsdagen den 15 januari 2010. Gratulerade kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine? Arvid, Inga-Lill och Melitta flaggar.
Given över hälsning ifrån Lilly, ett stort tack åt dem alla!
En hälsning åt Åke och Karin.
Lilly Hansas
********************************************
Gott Nytt År 2010 !
önskar Lilly Hansas
********************************************
Brev från Lilly Hansas, Gammalsvenskby 2009-12-08.
Hej, hej Arvid med din käraste, som du har Inna (Inga-Lill), och med era barn önskar jag God Jul och ett Gott Nytt År, till er alla som känna mig.
I början av mitt brev vill jag ännu höra några ord av dig, så länge (medan) jag ännu lever. Du har ju redan så länge inget svar givit av er båda. Men du måste (får) inte bli arg på mig därför jag så skriver så åt dig.
Arvid nu vill jag skriva att mina gossar (tre brorssöner i U.S.A) som du lovade att dom skulle skriva brev åt mig, men allt är stilla ifrån dem och inget svar. Om du en gång skulle få svar av dem, så hälsa dem, vi äro ju blott två systrar, jag och Maria Norberg, kvar ifrån vår (familj) som hade varit elva barn.
Nu vill jag skriva hur min hälsa är hos mig, det är ju dåligt men ont har jag inte. Måste jämt ha det som man får pumpa in i munnen, så blir det lite bättre, men hur mycket pengar får jag kasta ut för det? En (dos) kostar 22 griven (c:a 25 kr), så mycket att håret räcker inte så länge som jag skall leva (ungefär; lika mycket pengar som jag har hårstrån räcker inte). Göra (arbeta) kan jag inte, ingenting mera. Dom (släktingar) kommer och gör mitt arbete hos mig.
Jag lever ensam i mitt hus. Så går (är) det! Arvid, du vet väl att jag blir nu 87 år gammal, den 15 januari 2010, du måste taga fast mig (lyssna på mig) - - - - - -.
Arvid nu vill jag skriva hur väderleken är hos oss; lite regn och så idag lite snö som kommer, det ser vi ju att vintern närmar sig här i Ukraina.
Så måste jag sluta mina korta rader för idag. Och nu skall ni vara så snälla och giva över åt Era präster hälsningar från Gammalsvenskby med Glad Jul och Gott Nytt År! Så måste jag sluta mina rader för denna gång. Inga nyheter finns inte hos oss.
Kära Arvid med din fru Inna, svar skall jag vänta efter dig. Arvid jag måste tacka dig för det som du lämnade över åt mig, att mäta blodet (puls & blodtrycksmätare) ett stort tack till dig. Slutar jag med Glad Jul och Gott Nytt År åt er båda av mig Lilli Hansas.
Hälsningar också med Glad Jul & Gott Nytt År, från Anna Annas med hela familjen.
Överraska Lilly Hansas med ett brev, gratulation/vykort på 87-årsdagen den 15 jan eller vid annat tillfälle under 2010, då blir hon jätteglad.
Please send a letter, photos, postcard etc. to Lilly Hansas at her 87th birthday Jan 15, 2010.
*******
Lillie Ganzac/Hansas Klippa ut adressen Yl. Gagarina, 30 klistra/tejpa fast c. Zmeebka på brev/kortet etc. Berislavskij Raion Porto från Sverige: Xersonskaja Oblast 20 gr. 12,00 kr 74372 Ukraina. 100 gr. 24,00 kr
********************************************
|
|
©2005 Gammalsvenskby Vänner. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: tisdag 19 juni 2012.