dnjeper banner 

Startsida
Senaste nytt 2011
Aktuellt - 2010
Aktuellt- 2009.
Till Sverige 1929
Foton 1929-1930
Foton Gs-by 1988.
Foton Gs-by 1989.
Foton i byn 1995
Foton/resa 1995
Foton  Utas 1998
Foton Gs-by 2007
Foton Maria  2009
Gamla Dokument
Svenskbyklockorna
Resa Gammalsvenskby
Om Svenskbyborna
Historia
K. Russwurm 1866.
Jakob Blees
H. Wendell 1881
Brev fr Gs-by 1894
Kr. Hoas 1897-1930
Brev 1930 - 19...
Johan Buskas 1906
H. Neander 1911.
Prins Carl 1929
Deutsch
English Canada Press
English. Congre.Ukr.
Minnesord J. Buskas
Fabler - Dikter
N. Söderblom 1932
Karl Andersson 1933
Kristoffer Utas 1945
H. Neander 1998
Emigration/Canada
Brev med Rosor
Brev med Taggar
Supporters sökes
Rysslands Tsarer
Arvids släktträd
Kontakt
 

Supporters sökes

 

 

 

Inga-Lill fördelar gåvor till behövanden i Gammalsvenskby 1995.

 

 

 

Stockholm den 24 februari 1997.

 

 

Gammalsvenskby Vänner söker supporters och entusiastiska vänner.

 

Gammalsvenskby Vänner är en exklusiv klubb med ett fåtal medlemmar. Du kan räkna dem på ena handens fingrar. Förutom jag själv, som är född i Gammalsvenskby, är

Inga-Lill Richardsson samt väninnor de drivande krafterna. Inga-Lill är leg. sjuksköterska och kurator, hon har följt mig 3 gånger till Gammalsvenskby. Jag kan försäkra Er att varje resa har varit en upplevelse som är svår att beskriva. Den måste upplevas i annat fall kommer Ni inte att tro oss.

 

Vår uppgift har varit att frakta och personligen fördela hopsamlade gåvor, så att de hamnar på rätt ställe. I första hand har vi samlat kläder, skor och leksaker. Vi har även fraktat ner köksutrustning, kokplattor, spisar, kylskåp, radioapparater, TV med video, stolar bord och en mängd andra nyttiga saker. Vårt måtto är ”allt över en rostig spik guld värt i Gammalsvenskby”. Ja, vi har faktiskt tagit med oss skrotlådor med gamla verktyg, spik, skruv etc. som kommit till god nytta där nere i byn.

 

Insamlat gods kommer från givmilda vänner i Östersund, Sundsvall, Falun och Stockholm. Vi försöker att vara någorlunda rättvisa vid fördelningen och inte bara till svenskbybor, utan även grannar, handikappade och andra nödlidande försöker vi ge en hjälpande hand.

 

Åter är mitt garage och källarplan fulla med kläder, skor, leksaker, cyklar och andra nyttiga saker. Allt är ännu inte sorterat och packat i banankartonger. Detta för enklare lastning på lastbilen och sedan lättare hantering vid fördelning i byn. En försiktig beräkning säger mig att det bör bli väl över 200 kartonger varav drygt hälften är packat och klart. Mycket återstår att göra då cyklar, dammsugare, symaskiner och el-apparater måste ses över, det är ju ingen nytta med att transportera ner trasiga apparater.

 

Samla ihop och frakta allt gods till Stockholm drar dryga bensinkostnader. Att se över och renovera saker är inte heller gratis. Jag hade för avsikt att göra en resa med förnödenheter till Gammalsvenskby förra året men blev tvungen att inställa densamma.

Tyvärr blev kostnaderna för service, reparationer och besiktning av lastbilen övermäktiga för en pensionär.

Inget ont som inte har något gott med sig.

 

Istället för att resa till Gammalsvenskby inbjöd jag Anna Annas f. Hoas och Ludmilla Isatjenko vars mor hette Daga Norberg att besöka Sverige.

 

Vi hälsade på hos min kusin Emil Utas i Linköping och Annas släktingar, Rolf Tinis med Kristina Johansson i Bankeryd, min faster Maria Karlsson samt kusiner i Taberg. Vi gjorde sjukbesök hos Julia Norberg (95 år) på Vilhelmsro Sjukhem. Rolf Tinis visade runt i Jönköping, Huskvarna och Gränna.

 

Återresa till Stockholm för att nästa dag styra mot Falun och Sundborn där Inga-Lill med dottern Helén tog hand om gästerna. De gjorde utflykter runt om i Dalarna och gästade K-G Hedling i Orsa, som tidigare besökt Gammalsvenskby.

 

Så åter tillbaka till Stockholm där vi besökte Lonny och Emil Hoas, Astrid Knutas, Astrid Lauenstein, Johannes och Kristina Knutas i Upplands Väsby.

 

Ni kan vara förvissade om att besöket i Sverige för Anna och Ludmilla blev höjdpunkten i deras liv.

 

Varje dag skrevs dagbok, som Ludmilla senare talade in på en bandspelare. Vi videofilmade resor och de vänner och släktingar som ställde upp med mat och husrum. Tyvärr var det få svenskbyättlingar som tog chansen att få inblick och nyheter om dagens Ukraina och sina förfäders födelse plats.

 

Förutom Anna och Ludmilla har jag tidigare haft besök av Anna Portje med sonen Viktor, Emil Utas från Tadzjikistan som trivdes så bra att han flyttade med sin familj till Sverige. Vidare har Anna Utas och Viktor Norberg samt Emma Malmas, Emil Norberg med hustru Maria varit här på besök. Även Anna Sigalet och Alla Tjepiljack har varit här på besök.

 

Nu har Ni fått en liten upplysning om vem jag är och vad jag sysslar med. Jag planerar en ny resa till Gammalsvenskby i slutet av mars eller början av april (1997). Mitt hus är fullt med pinaler som skall vädras, repareras, sorteras och packas. I början var det svårt att tigga varor men nu har jag flera eldsjälar som hjälper mig. Jag kan inte säga nej då man frågar om jag kan komma och hämta deras avlagda kläder, skor, leksaker etc. Jag har med egna ögon sett nöd och elände, så jag vet vad ett par skor, byxor, klänning eller leksak betyder.

 

Så, mina Vänner, över till mitt egentliga ärende, att tigga bidrag, med andra ord Penningar. För detta ändamål har jag anskaffat ett Postgirokonto benämt Gammal Svenskby Vänner som har Nr 429 90 40-8 med min bostadsadress som hemvist. Naturligtvis avser jag att på något sätt redovisa hur jag använt insända medel och kanske också en reseberättelse. Vill Ni veta mera eller har Ni andra förslag? Ring mig, gärna sent på kvällen.

 

När man önskar sig något får man inte vara lat. Inga-Lill vill avstå från denna resa, på grund av blesyrer som hon ådragit sig, så jag behöver en ersättare för henne. Jag behöver också en förare med körkort för tung lastbil som avlösare. Dessutom önskar jag låna en husbil med förare. Det kan vara skönt att slippa sitta och sova samt äta torrskaffning på resvägen då vi inte vill riskera att bli magsjuka genom att äta eller dricka på Ukrainska matställen.

 

Om någon är modig så finns det även möjlighet att med egen bil följa oss till Gammalsvenskby, dock u.p.a. Tyvärr ser jag ingen möjlighetatt ta med eller förmedla paket vid denna resa. Jag är säker på att jag redan har mer än fullt lass, men Du är välkommenvid nästa resa.

 

Glöm inte bort släktingar i byn. Låt vara att det är avlägsna släktingar men dom lever ännu och glöm inte kvinnor som gift sig med ukrainska män. Alla våra vanliga svenskby namn finns fortfarande representerade i byn.

 

Många tack, hälsningar och Guds välsignelse från Gammalsvenskby framförs till Er alla genom "kusin Arvid och bilka Inga-Lill".

 

Jag ser tacksamt fram mot Ditt bidrag. Ringa eller stort, de är alla lika välkomna till: 

 

Gammalsvenskby Vänner,

Postgiro 429 90 40-8.

 

 

Varma Hälsningar

 

Arvid Norberg

 

 

*****

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2005 Gammalsvenskby Vänner. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: tisdag 19 juni 2012.